Saturday, June 26, 2010

Santiago

Santiago and Buenos Aires, what a wonderful match. Buenos Aires is the Paris of South America, and Santiago in my opinion is the San Francisco. They are my favorite cities of the Southern Cone, I just can't decide which one I like the best. Let's start with the city that lays on the foot of the Mighty Andes, Santiago.



Downtown Santiago


This is my third time to Santiago, and every time I visit I look forward to my next stay. What a gorgeous, organized, modern and cosmopolitan place. Great wine, amazing food, and a certain American-European-Latin mix that is a pleasure to experience. Be ware: it is expensive! Nonetheless, it's worth every cent.


Every time I go I stay at the Vitacura area, which the locals call "Sanhattan", although I think Vitacura looks more like a Dowtown Denver or Charlotte than the Big Apple. In any case, it is a gorgeous area, very safe to walk, amazing restaurants, hotels and you will ask yourself many times "am I in Latin America?" Think again, you're in the Southern Cone, not in Tijuana! It's a world of difference.



Sanhattan





Chileans in Santiago know how to make great South American staples, and they are hard to beat. The best Pisco Sour, Ceviche and (OK, here it comes) one of the best, if not the best Argentinian grilled steaks I have ever had was in Santiago. The wines are delicious, especially the Carmenere variety, found almost exclusively in Chile.

One of my favorites treats in Santiago, besides the exotic and sometimes scary looking underwater creatures, is the Dominó hot dog. It is a Santiago must try on-the-go grub. Dominó is a local chain of inexpensive fast-food restaurant found in many places, including Vitacura. I'll admit it, I'm a fan of mayonnaise and avocado ("palta" in local lingo), so when you put them on tube-shaped pork meat, together with a little hot sauce, it's irresistible. Yum! That's a Dominó hotdog. I think they cost two bucks. Cheap, delicious and local.



Riding the lift on Cerro San Cristobal, view of Sanhattan and the snow capped Andes


If you go to Santiago, it is OK to do the touristy things, they are fun; central market, Concha y Toro vineyards, take the funicular up the Cerro San Cristobal and then the chair lift, walk around Vitacura, go up the other cerro that I forgot the name, and eat seafood in overpriced restaurants (order pico-roco and be spooked by ugly yet tasty critter). Wanna find a good restaurant? Here is the internationally tested rule I use all the time: Is the restaurant full? There is a reason, get inside and eat! Is the Restaurant empty and there is a cheesy waiter trying to lure you in? Be ware, tourist trap and two-week-old shrimp awaits you inside.

Chile is a pleasure yet to be discovered by North Americans. Check it out for yourself. Just make sure you drink a lot of red wine along the way and tell your friends back home that Chilean wine is as good as any Aussie, Napa or even euro-wine.

(Português)


Santiago e Buenos Aires, que combinação perfeita. Buenos Aires é conhecida como a Paris da América do Sul, e Santiago na minha opinião é a São Francisco. Elas são minhas cidades favoritas do Cone-Sul, eu só não consigo decidir qual que eu gosto mais. Vou começar pela cidade que fica aos pés dos majestosos Andes, Santiago do Chile.

Esta é a minha terceira vez em Santiago, e toda vez que venho fico esperando minha próxima visita. Que cidade bonita, organizada, moderna e cosmopolita! O vinho é excelente, a comida é fantástica, e há no ar um certo mix cultural de Estados Unidos-Europa-América Latina que é um prazer de ver. Mas tome cuidado, Santiago é cara (tão quanto São Paulo), no entanto vale cada centavo.

Toda Vez que vou fico hospedado no bairro de Vitacura, lugar que os locais chamam de "Sanhattan" pela suposta semelhança com Manhattan. Na minha opinião Vitacura parece mais com uma das cidades de médio porte dos EUA como uma Denver ou Charlotte do que com a Big Apple. De qualquer forma é uma área muito bonita, segura (sempre ando a pé de noite sem problemas) ótimos restaurantes, e hotéis.

Os chilenos de Santiago preparam as comidas clássicas do Cone-Sul muito bem. O melhor Pisco Sour, Ceviche, e - os argentinos que me desculpem - um dos melhores bife de chorizo que comi foi em Santiago. Os vinhos são excelentes. Um dos meus favoritos é o Carmenère, que se encontra quase que exclusivamente no Chile. O Cabernet e o Merlot são muito bons também. Só por favor, se for pro Chile não beba Casillero del Diablo, lá eles usam este vinho pra tirar tinta da parede ou tingir camisetas tie-dye.

Um dos meus prazeres favoritos do Chile, além de comer as criaturinhas assustadoras subaquáticas, é comer o cachorro quente do Dominó. Parada obrigatória em Santiago, o Dominó é uma rede chilena de fast food, tipo um Bob’s, que se pode encontrar em muitos lugares, inclusive em Vitacura, onde engravatados almoçam em pé tentando não deixar cair o ketchup na camisa ou no sapato. Tenho que adimitir, é uma delícia. Sou fã de maionese, e de avocado, que é um prazer ainda não explorado no Brasil. Pra mim o avocado, chamado de palta pelos chilenos, é um primo do abacate que a natureza nos dá como substituto da maionese. A junção de bisnaga, avocado, maionese, molho de pimenta, vinagrete, e carne de porco é irresistivel. Que delícia! Custa algo em torno de 4 reais e é uma refeição. Barato, delicioso e autêntico.

Se você for pra Santiago é legal fazer as coisas turísticas; Mercado Central, vinícula Concha y Toro, andar no funicular pra subir o Cerro San Cristobal e depois pegar o bondinho, andar por Vitacura, subir o outro cerro que esqueci o nome, comer frutos do mar em restaurantes que enfiam a faca (peça o pico-roco e se assute com o bichinho delicioso), e pros Paulistanos que gostam de shopping, o Parque Arauco é uma boa opção. Quer encontrar um bom restaurante, utilize o meu método testado em 4 continentes que nunca falha: o restaurante está cheio? É geralmente por um bom motivo, entre e coma (essa regra não se aplica a McDonald’s e Hard Rock Cafés...) O restaurante está vazio e tem um garçom na porta empurrando você pra dentro? Tenha cuidado, armadilha para turista e camarão com salmonela te aguardam adentro.

O Chile é um prazer esperando ser explorado por mais brasileiros. Visite que você vai gostar. Quando você voltar pra casa traga umas garrafas de vinho tinto e surpreenda seus amigos com a qualidade do vinho Chileno que voce encontrou, muito melhor que vários vinhos europeus do mesmo preço. Só lembre-se de em vez de coprar um Casillero Del Diablo (um vinho do inferno mesmo!), gaste 5 dólares a mais na garrafa e leve algo que será muito melhor, pergunte pro vendedor que vinho ele toma em casa no fim de semana. Esse vai ser bom.

4 comments:

  1. I know Santiago very well. I come from that city. I know Lima well. One of my wifes and I favorite stopover when flying back to US every year for 18 years.
    I have to applaud your initiative. Not only that but the insightful analysis expressed in this articles speaks very highly of you. Every comment you made is right on the money.
    Thanks God that you do have the kind of job that allows you to travel and experience, people, countries , food, idiosyncrasy, etc which make these trips simply a fascinating experience.
    Well done my friend.
    Jaime

    PS I would get in touch with the local chef and ask for the tips on making the food with the picture of the plate.

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  2. Thanks Jaime. Coming from a Chilean, I am flattered. I love South America! And yes, God is very good!

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  3. Continuo afirmando... suas fotos são muito lindas!Parabéns!... Amo você!

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